Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Samenwerking tussen zzp'ers

Samenwerking tussen zzp'ers en zorgorganisaties zal nu verder professionaliseren

dba werken als zzp'er Jun 03, 2024

Brancheorganisaties van werkgevers hebben afstand genomen van de drie ministeries met wie zij vorig jaar het convenant ondertekenden. Inmiddels zijn de koepels gestart met het informeren van hun leden; zorgorganisaties. De samenwerking tussen zzp'ers, opdrachtgevers en bemiddelaars zal de aankomende tijd verder professionaliseren.

Werkgevers nemen afstand van ministeries VWS, Financiën en SZW

Omdat een deel van de Belastingdienst uit het fiscaal kader zzp zorg is gestapt, gaan werkgevers nu hun eigen weg. Zij geven aan te weinig draagvlak te ervaren bij de Belastingdienst en de ministeries van VWS, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

"De brancheorganisaties in de zorg hebben het afgelopen jaar met de ministeries van VWS, SZW en Financiën gewerkt aan het realiseren van een Fiscaal Kader ZZP Zorg rond de inzet van zzp’ers in de zorg. In praktijk blijkt nu dat er bij de Belastingdienst en de betrokken ministeries onvoldoende draagvlak bestaat voor het gezamenlijk publiceren en uitrollen van het Fiscaal Kader ZZP Zorg. In tegenstelling tot waar de zorgbranches vanuit gingen, wordt met name door de Belastingdienst de beoordeling van de arbeidsrelatie de zorgcontext onvoldoende meegenomen. Daarmee komt de continuïteit en kwaliteit van zorg nog meer onder druk te staan." - nieuwsbericht BoZ

Samenwerking tussen zzp'ers en zorgorganisaties krijgt landelijke impuls

Nu de samenwerkende werkgevers afstand nemen van de drie ministeries en de Belastingdienst, kunnen zij zich richten op hun leden; de zorgorganisaties. Deze organisaties snakken naar duidelijkheid over hoe om te gaan met zzp'ers in de zorg. "Omdat het handhavingsmoratorium (Wet DBA) van de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 vervalt en er daarom bij zorgorganisaties een grote informatiebehoefte bestaat over de inzet van zzp’ers, is het belangrijk dat de wet- en regelgeving rond de inzet van zzp-ers duidelijk is." Deze duidelijkheid gaan de koepels nu zelf bieden aan zorgorganisaties. "In plaats van een beheersingsmodel Zorg met de overheid, is door de branches zelf ondersteunend materiaal voor de leden ontwikkeld. Dit materiaal zullen de BoZ partijen naar hun leden gaan verspreiden." Daarmee krijg de samenwerking tussen zzp'ers en zorgorganisaties een landelijke impuls, aangezien binnen het BoZ verband alle zorgsectoren zijn vertegenwoordigd. Deelnemende koepels zijn ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl.

Samenwerking zzp'ers en zorgorganisaties zal professionaliseren

Als alle brancheorganisaties van werkgevers in de zorg dezelfde informatie gaan delen over de inzet van zzp'ers, zal de samenwerking tussen de twee professionaliseren. Ook de rol van bemiddelaars kristalliseert zich verder uit. We beschreven vorig jaar onze verwachtingen over de gevolgen van een fiscaal kader voor de praktijk. Die verwachtingen blijven ook bij een eigen route door zorgorganisaties, dezelfde.

  • Er komt duidelijkheid over wat er precies van zzp'ers in de zorg wordt verlangd;
  • De contractering door zorgorganisaties verloopt straks op dezelfde wijze;
  • Bemiddelaars worden steviger gecontracteerd en krijgen eenzelfde check op zzp'ers in de zorg.

De samenwerkende koepels in de zorg geven aan dat zij op termijn bereid zijn om de samenwerking met de overheid weer op te pakken. Eerst is het aan de koepels om hun leden duidelijkheid te geven. Er ligt meer dan voldoende materiaal op tafel om mee aan de slag te gaan in de praktijk.

Op de hoogte blijven van dit dossier? Volg ons op socials bijvoorbeeld via LinkedIn, of schrijf je in op onze twee wekelijkse gratis nieuwsbrief

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg