Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
CBS onderzoek onderstreept mismatch

CBS onderzoek onderstreept mismatch tussen uitstroom en aanpak

arbeidsmarkt May 01, 2024

Een nieuw CBS onderzoek onderstreept de mismatch tussen uitstroom en de aanpak ervan. Alhoewel vaste zorgmedewerkers vanwege hun werkomstandigheden uitstromen, lijken werkgevers nog maar beperkt prioriteit te maken van behoud en werving.  

1 op 7 zorgmedewerkers stroomt uit i.v.m. zzp

Het CBS leverde haar periodieke onderzoek op onder ruim 8500 zorgorganisaties. Werkgevers in de zorg geven in deze enquête van het CBS aan dat 15% van zorgmedewerkers die ontslag nemen, dit doen in verband met de stap naar zzp. Daarmee is voor 1 op de 7 zorgmedewerkers die het vaste dienstverband verlaten, een zelfstandig bestaan de vervolgstap. Ons eigen instroom onderzoek laat zien wat zorgmedewerkers hopen te vinden in het zzp-schap. Flexibiliteit in het werkrooster en het kunnen combineren van werk en privé staan in de top 5 van start redenen.

1 op 4 zorgmedewerkers stroomt uit i.v.m. werk / privé balans

Werkgevers beamen dat veel zorgmedewerkers op zoek zijn naar een betere werk/privé balans. In maar liefst 25% van de gevallen is vertrek vanwege 'woon-werkverkeer/werk-privébalans' de voornaamste reden voor ontslag, zo blijkt uit het CBS onderzoek. Daarmee is dit dé reden voor vroegtijdig ontslag. Uit ander onderzoek komt naar voren dat een betere werk- privé balans wordt bereikt via het zzp-schap. Dit onderstreept het beeld dat uitstroom uit dienstverband op allerlei wijzes een relatie heeft met de stap naar zzp. De stap naar zzp lijkt op dit moment vooral ingegeven vanwege beperkingen in dienstverband.

1 op de 20 zorgmedewerkers combineert zzp met dienstverband

Hoe zit het met de zorgmedewerkers die op dit moment in vaste dienst werken? Hoe kijken zij naar zzp? Het was al langer bekend dat binnen de groep zelfstandigen een aanzienlijk deel van de groep ook gelijktijdig binnen een dienstverband werkzaam is. Het zzp-schap wordt door deze zorgmedewerkers ingezet om het inkomen aan te vullen en de loonkloof te overbruggen. Maar hoe populair is het werken als zzp'er naast het dienstverband? Onderzoek van het CBS laat nu zien dat ruim 5% van alle medewerkers in zorg en welzijn zzp en loondienst combineert. Inmiddels heeft dus 1 op de 20 zorgmedewerkers een KvK nummer, naast het dienstverband. De sectoren Jeugdzorg en de Gehandicaptenzorg kennen de meeste part-time ondernemende zorgmedewerkers: ruim 7% van alle werkenden. Medewerkers in verpleeghuizen zijn met 3,7%  de kleinste groep werkenden die het zzp met dienstverband combineert.

40% van organisaties nam geen enkele maatregel tegen uitstroom

De overstap van vaste dienst naar zzp en part-time ondernemerschap naast het vaste dienstverband zijn inmiddels gebruikelijk geworden. Wat zetten werkgevers daar tegenover? Op de vraag welke maatregelen zijn genomen om uitstroom tegen te gaan, geeft 40% van de organisaties aan in het geheel geen maatregelen te hebben genomen. Een derde van de organisaties geeft aan geïnvesteerd te hebben in verbeterde roostering en planning. Een betere werk / privé balans is prioriteit 1 voor medewerkers, maar staat op plek 5 van de interventielijst om werkdruk te verminderen. Op de vraag welke maatregelen organisaties namen tegen de krapte op de arbeidsmarkt, gaf een derde van de organisaties aan geen maatregelen te hebben genomen. Van de organisaties die wel een interventie pleegden tegen de krapte, bleek het 'aanbieden van stageplaatsen' met ruim 50% veruit de meest genomen interventie tegen de krapte op de arbeidsmarkt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg